RACO DEL COL.LECCIONISTA
COMPRA Y VENTA DE LIBROS, TEBEOS Y REVISTAS
c. dels Ángels, 14 ....... E-08001 - BARCELONA (España)
Teléfono: 933 170 660

E-MAIL: racolecc@telefonica.net

VOLVER A PAGINA PRINCIPAL (HOME PAGE):


=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=


 

RAMÓN SABATÉS i MASSANELL

Al final de la bibliografía se encuentra la traducción al español del texto original catalán


Amb el cor encongit, tenim que comunicar que el 10 de gener de 2003, en Ramón Sabatés ens va deixar per sempre.
Des de aquesta humil página volem donar el nostre mes sincer condol a la seva esposa Queta.
A mort un gran artista, descansi en pau.

RAMÓN SABATÉS i MASSANELL

 

En Ramón Sabatés, fill de Llinars del Vallés (Barcelona), va néixer ara fa 81 anys (el 26-10-1915 a les 2 de la matinada, segons ens confessà ell mateix), però es considera gracienc d'adopció ja que de molt petit els seus pares es van traslladar a Barcelona on va viure durant molts anys al carrer Verdi a la barriada de Gràcia. Va ésser en aquest lloc on va conèixer a una nena de 4 anys a qui deien  Enriqueta que vivia a la plaça Cardona i que va acabar sent la seva muller, amb la que va tenir una filla, la Maria Àngels (q.a.c.s.). Va seguir i acabar els estudis de perit mecànic al col.legi dels germans de La Salle. El seu primer treball va ser com a meritori a Casa Mariol (sedes i pells) del carrer Concell de Cent, 403 a on s'hi va estar uns dos anys cobrant 60 ptes. mensuals.

 

En Ramón Sabatés és un home molt vital, ha viscut molt intensament, ha viatjat per molts indrets del món, sempre acompanyat de la "Queta" , la seva dona. I malgrat els durs cops que ha hagut de superar, com la mort prematura de la seva filla Maria Àngels, ha sabut mantenir una actitud positiva en front la vida,  la qual ha trasmès sens dubte a la seva obra, que desprèn un optimisme sense límits que fa que qui se la miri se senti traslladat a un món ideal i fascinant a on no hi ha problemes ni enveges i tot està envoltat d'un esperit entusiata i ple d'alegria (només s'han de veure les cares somrients dels nens, les nenes, els animalons i, fins i tot!, les del Sol o la Lluna dels seus dibuixos).

La seva dedicació al món del dibuix va començar molt aviat, és sens dubte un dels dibuixants més precoços: amb 13 anys (1928) ja publicaba acudits a la revista "Cholito". D' això en Sabatés recorda: "...els companys de l'escola em preguntaven : a veure què has fet aquet dijous?"  i que : "...quan tornava a casa de cobrar els tres duros de plata que em pagaven cada mes, aquests trincaven contents a la meva butxaca...".


 

Un dels  primes treballs que recorda haver publicat va ser una historieta de la revista de Ràdio Barcelona, per  encàrrec del Sr. Miret (veí d'en Sabatés) qui juntament amb en Toresky fèia un progama, de caire benèfic, a l'emisora que donà nom a la revista. A la historieta hi sortia en Miliu, protagonista del progama, i li dèia al lector amb format de rodolí: "una pregunta senyors: tots vostès són suscriptors? / si no ho són, jo els diré la manera com ho han de fer: / anar com qui no fa res a Caspe, 12, primer / i allà,  a la finestreta l'atendrà una senyoreta / ...  ... / i si així no ho feu us suplico que em perdoneu.". Durant una temporada va seguir fent historietes d'en Miliu, sempre amb textos d'en Miret, i,  més endavant,  també va publicar acudits dins de la mateixa revista.

La seva entrada a la editorial del "TBO" la recorda amb aquestes paraules: "... uns anys després,  devia tenir 13 o 14 anys, passant pel carrer París vaig veure el cartell d'edicions TBO, i em vaig dir:  caram ja hi sóc! i dit i fet hi vaig entrar.  Vaig veure un senyor amb una barba molt blanca, que estava assegut darrera una finestreta.  Li vaig preguntar: escolti,  que podria dibuixar pel TBO, jo ?. Ell em va contestar: " Va, va, va, porta quelcom i ho veurem, vinga!!". No vaig trigar ni una setmana en presentar-me amb una tira de tres o quatre quadrets, no ho recordo gaire bé. El senyor de la barba blanca se la va mirar i em va dir: "Bé, molt bé, ja en pots fer més". Es va quedar la tira i em va donar tot un duro!, jo vaig pensar: "Ostres això és xauxa tu !!". A mida que va passar el temps, el mateix Buigas, director de la editorial, m'anava donant textos perquè en fés historietes... "


Dels Invents del TBO, en Sabatés, m'explicà que en un viatge a un país nòrdic, van veure a una revista local unes historietes en les que hi figuraven uns invents estrambòtics. La van portar a l'editorial, i al'instant, el propi Buigas, aprofitant uns papers d'estrassa que hi havien pel magatzem, feia un esborrany amb quatre ratlles i el donava als dibuixants perquè el desarrollessin i fessin el dibuix senser. Al morir en Buigas,  el senyor Viña, pare, l'i va encomanar a en Sabatés que creés ell mateix els "invents" i que a més a més ho fés de forma setmanal com a secció fitxa dins del TBO. Entre els dos van estudiar algunes de les fesomies que s'havien publicat del professor Franz i van triar la ja coneguda del "cap pelat amb forma de bombilla"  que havia estat creada pel propi Buigas.Desde aleshores, durant 40 o 50 anys de forma gairebé ininterrumpuda, ha estat fent setmanalment invents estrambòtics i "logrando rocambolescos mecanismos, para fines banales o absurdos" com dèia el meu amic Joan Navarro en una introducció a un àlbum del invents del TBO publicat recentment.

 

Dins de la revista TBO, va anar agafant més protagonisme a mida que passava el temps i la seva obra es va intensificar força, arribant a publicar historietes llargues de 5 o 6 pàgines. Fins i tot es podria dir que a la 3ª etapa [dels numeros 1 (1952)  al 789 (8-12-72)],  a la 4ª [dels nums 2.000 (15-12-72) al 2502 (abril-83), últim de la col.lecció editada per Buigas, Estivill i Viña] i gairebé a tots els almanacs, extres i especials d'aquestes èpoques, no hi faltava a cap número alguna historieta d'en Sabatés a més de la ja clàssica i setmanal dels invents del TBO.

 

Fins i tot a la darrera etapa del TBO, publicada per edicions B a partir del 1988, ha seguit fen invents nous des del primer número  a l'últim, i sembla que les idees encare no se li acaben.


 

BRUGUERA

 

A l'editorial Gato Negro (Bruguera) li va ser fàcil entrar, perquè quan tenia 6 anys havia anat a la mateixa classe que en Bruguera, encara que aquest era més gran q'ell (en aquells temps hom recorda que als col.legis s'arreplegaven a les mateixes classes nens d'edats diferents i que feien diversos cursos a la mateixa aula). En quant es va presentar a l'editorial amb els dibuixos a la mà , en Bruguera el va reconèixer de seguida i li va dir que podia portar-li dibuixos que els hi publicaria, i així va publicar a gairebé totes les revistes de la editorial (Ja Ja, Shirley Temple, Calderilla, Pulgarcito, Tio Vivo, ...)

 

Per aquesta editorial va dibuixar uns quants àlbums de cromos, gairebé sempre basats en contes clàssics (Blanca Nieves y los siete enanitos, Pulgarcito, Caperucita Roja).

 

Una de les obres que va fer per la Bruguera, bastant apreciada pels col.leccionistes, és la sèrie del Capitán Microbio de 8 números en format de quadernet.

 

També va començar a dibuixar portades per contes, va fer contes sensers, quaderns per pintar i  per dibuixar, llibres-joc (a casa encara guarda un llibre-piano amb personatjes del Pulgarcito que es venia amb diverses partitures cifradas,  amb las que els nens podien tocar variades melodies)... en el que seria l'inici d'una de les seves etapes més prolífiques i , possiblement, més conegudes i estimades pels infants.

 

Amb la Bruguera va col.laborà pràcticament fins al tancament de la mateixa als anys 80, essent publicats els seus últims treballs a les revistes Zipi y Zape, super Zipi y Zape.

 

PUBLICACIONS A D'ALTRES EDITORIALS

 

Quan corria l'any 1946/47 , el sr. Vives li encarregà la direcció de la revista Pocholo i més endevant va crear per la mateixa editorial la revista d'en Fatty. En ambdues revistes va col.laborar de forma directa amb moltes historietes.

 

Crec que seria impossible detallar els contes, quaderns de pintar, llibres-joc, etc. que ha arribat a publicar sobretot per les editorials Toray i Roma,  a nivell nacional,  i a les editorials italianes Malipieri i AMZ, arribant a ser un veritable expert en la publicació de llibres amb parts mòbils, que ell mateix dissenyava. Com a curiositat podríem destacar els contes de les Marionetes de la Herta Frankel (qui no recorda a en Pepito, en Gruñon, el Tonto, ... ?). Inspirats en un programa que es va emetre a TVE i que foren  editats per l'editorial Roma.

 

Ha publicat cents, millor dit, milers, d'historietes curtes i llargues i  acudits. Els seus treballs s'han editat a multitud de tebeos : Patufet, Jaimito, Florita, Atalaya, Aventurero, Mickey, Coyote, .... . També ha publicat a diaris i revistes nacionals (El Matí, La Vanguardia, Moda y Labores, ...) i extrangers (Saturday Evening Post, Icí París, L'Illustree, ...).

 

Cal destacar que la seva obra s'ha publicat amb més o menys difusió a països tan diversos com França, Suïssa, Itàlia, Estats Units, Alemanya, Anglaterra, Bèlgica, Dinamarca, Mèxic, i fins i tot al Japó !. A l'any 1935 arribà a fer una exposició conjunta amb el seu pare, en Ramón Sabatés i Malla,  a París (segons consta a l'entrada "Sabatés i Massanell, Ramón" de la primera edició de l'Enciclopèdia Catalana)

 

DIVERSITAT D'ESTILS.

 

Si bé el que és més conegut de l'obra d'en Sabatés és la seva vessant caricaturesca, també ha demostrat el seu art en estils reals, sobre tot al principi de la seva carrera, així, tenim col.leccions de tebos com la del Intrépido Arizona (de l'oest), las Tragedias del Mar (aventures marines), la Corona de Hierro (de caire històric), La Ciudad Subterránea (de ciència ficció), ...

 

Dins d'aquest estil, també ha il.lustrat moltes portades de novel.les. En podem citar les col.leccions: "La Novela Interesante" de l'editorial Bauza, "Las Novelas de la Palma" de l'editorial Maucci, ...

 

És interessant de destacar que, a nivell particular, també ha pintat cuadres a l'oli o a l'acuarela, amb un resultat força interessant, i encara que jo no sóc un entès d'art, puc assegurar que les obres que m'ha ensenyat no tenen res a envejar a molts quadres exposats en algunes galeries de la ciutat.

 

 

 

 

SERIES I PERSONATJES FIXOS

 

L'obra d'en Sabatés és molt prolífica, i, si bé en general, les seves historietes no són de personatge fixe, sinó que són independents l'una de l'altre, podem destacar els seus personatges d'en Arizona Jim (diversos cuadernets de la col.lecció Intrepido Arizona), del Capitán Microbio,del que es publicaren 8 cuadernets, el Abuelo, que ha anat apareixent i evolucionant en variades revistes i  èpoques de l'artista, Sindulfo Sindekitón (a el Pulgarcito), el Profesor Litines (a Trampolín), Mary Angeles es así (a Florita), Angel Amor terrible conquistador (a Tío Vivo), Cándido Blandengue  i  Chiflado Delcoco el profesor loco (a Zipi Zape).

INVENTS ESTRAMBOTICS FETS REALITAT.

Com a curiositat citarem alguns "invents" que s'han arribat a portar a la realitat:

Entre els llibres-joguine que no és van arribar a publicar, perque la seva edició sortía massa cara, en Sabatés en recorda dos especialment:

L'un el va fer per encarrec d'en Bruguera i era un llibre que tenía una especie de pantalla de vidre per darrera de la que hi pasaba una cinta de paper am l'historieta dibuixada, i mitjansan uns engranatges i una corda de rellotgeria, el paper anaba corrent a intervals de forma que s'anaben llegint les pàgines a mida que anaban passant per derrere del vidre.

També fa ver un prototip, d'un conte de la Blancaneus, en el que al obrirlo aparexia en relleu un castell amb dos timbalès que tocaben el timbal, i mitjansan unes gomes els set nans voltaben per la pàgina oberta en una professó sense fí.

Una de les peces més conegudes és la famosa "màquina per tallar puros", que va fabricar éll mateix peça a peça, i que ha acabat ocupant un lloc d'honor al museo de joguines de Figueres.

Mes endevant va disenyar i montar, per una exposicio de joguines, a tamany natural un aparell per recollir les peces de roba que queien a terra a una botiga , estalviàn esforços "lumbars" a les dependentes.

QUESTIONARI

Bé per acabar transcribeixo un petit questionari de preguntes curtes fetes en la meva última xerrada amb en Sabatés:

Pregunta: Un dibuixant ?

Resposta: Sens dubte en Opisso, ademés de ser un dibuixant molt bo, era molt trampat, un día em va explicar que en una excursio amb autocar es va canviar de les butacas del darrera per anar a les del devant , perque a derrera només hi havía "gent gran" i al dabàn estaba el jovent com ell (aleshores debia tenir ja uns seixanta i tanst anys.

P.: Que en pensa del tebeo actual?:

R.: El trobo massa violent, massa erótitzat, massa excitant pels nens, rés a veure amb les historietes d'abans.

P.: Com va apendre a dibuixar?:

R.: El dibuix surt de dintre d'un mateix, a mí, pero, em va ajudar mol en Josa, un deixeble d'en Sorolla (el pintor), que amb va ensenyar algunes técniques, també el meu pare , que era mol bo dibuixant, amb va ensenyar sobre tot els secrets del dibuix lineal, que també vaig estudiar en la carrera de périt, i també amb va anar molt be les ensenyançes d'un professor de perspectiva de l'escola d'arts i oficis.

 

 

P.: Que en pensa dels temps moderns?:

R.: Trobo que és viu massa de pressa, amb molts nervis, no hi ha temps per disfrutar les coses maques de la vida, sempre corrent.

P.: Un consell pels que volgin començar a dibuixar:

R.: Dibuixar, dibuixar, i dibuixar, molta constancia, el estil s'agafa a base de anar mirant altres dibuixos, canvianlos al teu tipo de dibuix, i una mica d'aquí, una mica d'allà, et vas fent un estil propi que no s'semble am rés al dels demés ninotaires..

 

Com a punt final una pregunta per la Sra. Enriqueta (esposa del artista):

P.: que en pensa d'en Ramón com a marit i com a dibuixant?

R.: Com a marit no el canviaria per rés, com a dibuixant m'agrada força la manera de traballar del meu espòs, pero al mateix temps tinc que dir que soc la primera crítica de qualsevol dels seus dibuixos i no dubto en criticar positivament lo que ha fet si no m'agrada, i a més a més, he de reconeixer que quasi bé sempre em fa cas i si cal ho rectifica.

 

Continuarà  .... ?

(C) dels textes: Andreu Rocabert (1996)

(C) de les il.lustracions: Ramón Sabatés (1928/1996)

------------------------- Cuerpo

XXXXXXXXXX
BIBLIOGRAFIA DE RAMON SABATÉS I MASSANELL

Bibliografia exhaustiva que no completa de la obra de Sabatés


PERSONAJE /  HISTORIETA COLECCION EDITORIAL AÑO N_EJM FORMATO NOTAS
Historietas y Chistes Cholito Rodés 1928 0 32x22-revista
Los Grandes Naufragios Las Tragedias del Mar Buigas (TBO) 1928 2 21x27-cuadernillo num 1
Rescate Heroico Castillos de España y sus Mist Buigas (TBO) 1929 4 21x27-cuadernillo
Los Inventos del TBO y otras TBO Baguña/Buigas 1930 0
Páginas Infantiles El Matí (Periódico) El Matí 1931 0 50x33-periodico
Historietas y Chistes Ja Ja Gato Negro(Brug.) 1933 116 32x23-revista
Historietas y Chistes Jordi Altés 1933 0 33x24-revista
Chistes Radio Barcelona Radio Barcelona 1933 0 30x23-revista
Historietas y Chistes Aventuras y Emociones Gato Negro(Brug.) 1935 51 35x25-revista
Historietas y Chistes Mickey Molino 1936 0
Historietas y Chistes Shirley Temple (alegría Infant Gato Negro(Brug.) 1936 371 35x25-revista
Historietas y Chistes Calderilla Gato Negro(Brug.) 1937 3 35x25-revista intercalado con Boix, Mel, Moreno, etc
Abuelo Cuentos de Fati S. Vives 1938 0 23x15-revista
Historietas y Chistes Pulgarcito Bruguera 1938 0 23x15-revista
Historietas y Chistes Patufet Baguñá 1938 0 18x13-revista
Historietas y Chistes Jaimito Valenciana 1940 0 portada num 144
La Corona de Hierro Novelización Grandes Peliculas Sd.Gr.Esp.Libr. 1940 1 17x24-cuadernillo
Bala Certera Bruguera 1942 0 24x17-revista
Adaptaciones de Cuentos Cuadernos Selectos Clíper 1942 82 17x24-cuadernillo intercalado con S.Mestres, Puigmiquel y otros
Cuentos y Aventuras Cuentos Selectos Cisne Clíper 1942 16 16x22-cuadernillo intercalado con A.Santos,y otros
Arizona Jim Intrépido Arizona Clíper 1942 25 17x25-cuadernillo intercalado con Luis y con Blasco
Blanca Nieves y los 7 Enanitos Album de Cromos Bruguera 1944 0 19x27-album cromos 300 CROMOS (reeditado en 1954 con portada diferent
Caperucita Roja Album de Cromos Bruguera 1944 0 24x17-album cromos 300 CROMOS rred. en 1954 con portada diferente
Pulgarcito Album de Cromos Bruguera 1944 0 24x17-album cromos 300 CROMOS
Chistes Atalaya Atalaya 1944 0 23x15-revista
Tom Red Aventuras y Viajes Bruguera 1944 1 17x24-cuadernillo
Capitán Microbio Capitán Microbio Bruguera 1944 8 22x32-apaisado
Portadas de Cuentos Colección Para la Infancia Bruguera 1944 0 23x16-revista (cuentos)(solo hizo las portadas)
Querubín Querubín Bruguera 1944 12 17x24-cuadernillo
Tesoro del Pirata Keko Tesoro del Pirata Keko Bibl.Atalaya 1944 12 16x24-cuadernillo
Historietas y Chistes Aventurero Hisp.Americana 1945 0 num 26 (2ª epoca)
El Abuelo y otras historietas Fatty S. Vives 1945 0 24x17-revista dirigio la revista
Historietas y Chistes Amiguito I.S.M. 1946 0 21x16-revista intercalado con Ramon, Gelpi, etc
Ramonín El Heroe Infantil de Grandes Aventuras Hisp.Americana 1946 1 16x22-cuadernillo num 1
Historietas y Chistes Pocholo S. Vives 1946 48 24x17-revista director de la revista
Brazo de Acero Viajes y Aventuras/Fantástica Bruguera 1946 3 22x32-apaisado
Yo Hago Juegos de Manos Arlequín Durán 1947 0 32x25-album cartone libro movil
Panchito Rompetechos Panchito Rompetechos Iberoamericanas 1947 2 17x24-cuadernillo
Historietas y Chistes El Coyote Clíper 1948 0 26x18-revistas 1ª num 54 (apr.)
Historietas Familia Tragaperras S. Vives 1948 0 27x17-revista
Mari Angeles es así y otras Florita Clíper 1948 490 26x18-revista desde el num 1
Historietas y Chistes KKO Hércules 1948 12 24x27-revista
Sindulfo Sindetikón Pulgarcito Vacaciones todo año Bruguera 1948 12
El Pato Neki, doctor y otras Trampolín Acción católica 1949 0 43x29-revista aparece en num 101
La Familia Pisaverde Trampolín Acción Católica 1949 0 43x29-revista aparece en nums 40-41y60
La Familia Sulfamida Trampolín Acción Católica 1949 0 43x29-revista aparece en el num 1
Historietas y Chistes Historietas F. Goñi 1949 0 27x19-revista
Historietas y Chistes Super Pulgarcito Bruguera 1949 0 24x17-revista 1ª num 3
El Profesor Litines Trampolín Asp.Acc.Católica 1949 52 43x21-revista aparece en el num 1
Jane Eyre y otras adaptaciones La Novela Gráfica Reguera 194? 1 34x24-revista portada num 1 (como minimo)
Portadas de Novelas Novela Interesante Bauzá 194? 0
Figurines de Moda Modas y Labores Bosch 194? 0 30x22-revista
Figurines de Moda menaje Bosch 194? 0 27x22-revista
Portadas de Novelas
Las Novelas de la Palma Maucci 194? 0 19x12-novela
Caperucita Roja Album de Cromos Bruguera 1950 0 17x21-album cromos 144 CROMOS
Cienicienta Album de Cromos Bruguera 1950 0 17x21-album cromos 144 CROMOS
Historietas y Chistes Lupita Clíper 1950 3 24x18-revista intercalado con Ripoll, Darnis, y otros
Blanca Nieves y los 7 Enanitos Album de Cromos Bruguera 1951 0 17x21-album cromos 144 CROMOS
Historietas y Chistes Chicolino Símbolo 1952 16 24x17-revista intercalado con J.Auri, Alejandro y otros
Pulgarcito Album de Cromos Bruguera 1953 0 17x21-album cromos 128 CROMOS
Bibí Pingüino Yumbo Clíper 1953 1
Historietas Pau Pi el Heroe de la Radio S.A. 1953 0 22x16-revista
Historietas Picolin Bruguera 1954 0 17x24-revista
Historietas Paseo Infantil Gestion 1956 0 24x17-revista
Angel Amor, terrible conquist. Tío Vivo DER/Bruguera 1958 0
Cuentos Entre Amis Artima (Francia) 1959 0 28x21-revista
Adaptación de Cuentos Clásicos Cierto Día (cuentos) Roma 195? 0 17x17-troquelados cuentos
historietas Barbas, el 195? 0 24x17-revista
Cuentos Cabriole Artima (Francia) 1960 0 28x21-revista
Cuentos Colorín Bruguera 1960 0 24x22-revista (cuentos)
El Urbano Ramón El Guardia Urbano Ramón Prendas Subirá 1960 0 27x20-revista revista publicitaria
Adpatación de Cuentos Clásicos Gran Colección de Cuentos Infantil 1960 0 24x17-revista (cuentos)
Chistes La Vanguardia La Vanguardia 1960 0 un chiste diario
Adaptación serie infantil TV Marionetas de Herta Frankel Roma 1960 0
El patito Mac Música de Risas Bruguera 1960 1 23x23-revista
Historietas Infantiles Albumes Toray Toray 1961 12 26x18-revista
Cuentos de Animales Había ... Bruguera 1961 0 23x24-revista
Cuentos Moviles Cuentos Vivientes Orbis 1964 0 26x18-cuento
Cuentos de Animales Cuentos de la Abuelita Toray 1965 0 23x17-revista (cuentos)
Chistes e Ilustraciones Assi-Shimbun Assi-Shimbun 196? 0 revista japonesa
Cuentos de Animales Cinco y Uno Bruguera 196? 0 24x17-revista (cuentos)
Chistes El Día Gráfico (periódico) El Día Gráfico 196? 0
Chistes e Ilustraciones Herisson Herisson 196? 0 revista francesa
Chistes e Ilustraciones Icí París Icí París 196? 0 revista francesa
Chistes La Noche (periódico) La Noche 196? 0
Chistes e Ilustraciones Le Rire Le Rire 196? 0 revista francesa
Chistes e Ilustraciones L'Illustree L'Illustre 196? 0 revista suiza
Chistes e Ilustraciones Marius Marius 196? 0 revista francesa
Chistes e Ilustraciones Saturday Evening Post Saturday 196? 0 diario EE.UU.
Chistes e Ilustraciones Shukan Assai Shukan Assai 196? 0 revista japonesa
Cuentos Moviles Que Sucedio Manuel Planas 196? 3 28x22-cuento
Cuentos Cuentos Maravillosos Manuel Planas 196? 2 28x22-cuento
Adivina Adivinanza Dimelo con Musica Manuel Planas 196? 1 28x22-cuento
Lupe y Pepi Libro Sorpresa Manuel Planas 196? 1 28x22-cuento
El Mejor Regalo Que Vemos Ahora ? Manuel Planas 196? 1 28x22-cuento
Vaya Partido Futbol de Sobre-Libro Manuel Planas 196? 1 28x22-cuento
Viajes Por el Mundo Bimbi nel Mondo Malipiero 1970 16 26x21-cuento cuentos
Cuentos Moviles Corri Su e Giu Malipoieri 1970 8 25x16-cuento
Historietas Zipi Zape Bruguera 1972 0
Cuentos con Puzzle Incorporado Puzzle Rollan 1973 4 31x26-cuento
Cuentos Recortables Spabiges Spielbuch Pestalozzi(Alemania) 1976 0 24x17-cuento
Cuentos con Hojas de Carton Mummelchen Pestalozzi(Alemania) 1976 0 19x19-cuento
Cuentos con Pasatiempos y Juegos Juega y Aprende susaeta 1976 4 27x22-cuento
Los Grandes Inventos del TBO Albumes del Cotal Del Cotal 1977 0 23x27-album rustica numero monografico
El Pequeño Ingeniero Los Grandes Hombres Fueron Tam Petronio 1977 3 31x22-revista
El Sr. Ramon / Els Llagostera Jordi (especial día del llibre Bruguera 1978 0 30x21-revista
Pinta Recorta y Juega Como se Construye Hymsa 1978 4 29x22-cuento
Cuentos de Pintar con Pizarra Magic Pintar y Borrar Roma 1980 4 34x24-cuento
Cuentos de Pintar Lee y Colorea susaeta 1982 8 27x22-cuento
Cuadernos de dibujo Colorama Susaeta 1983 0 27x21-revista
Cuentos para Colorear diversiones susaeta 1983 12 27x21-cuento
Cuentos Troquelados tridimensionales Cuentosvision Roma 1985 4 17x24-cuento
Cuentos de Pintar Feria Color Roma 1986 4 31x22-cuento
Los Grandes Inventos del TBO TBO B 1988 0 28x21-revista
Cuentos Moviles Ole Ole Roma 198? 4 19x18-cuento
Chiflado del Coco el Profesor Loco Zipi Zape B 1992 0 28x21-revista
Candido Blandengue Zipi Zape Balipoieri 1992 0 28x21-revista
-------------------------

 


RAMÓN SABATÉS MASSANELL

 

Ramón Sabatés,   graciense de adopción,  nació hace 81 años (el  26-10-1915  a las 2 de la madrugada, según nos confesó él  mismo) en Llinars del Vallés (Barcelona) ,  ya que cuando era muy pequeño sus padres se trasladaron a Barcelona, donde vivió durante muchos años en la calle de Verdi, en plena barriada de Gracia. Fue en dicho lugar donde conoció a una niña de 4 años, llamada Enriqueta, que vivía en la plaza Cardona y que acabó siendo su esposa, con la que tuvo una hija , María Ángeles (q.e.p.d.). Cursó y terminó estudios de perito mecánico en el colegio de los hermanos de la Salle. Su primer trabajo fue de meritorio en la Casa Mariol (de seda y pieles) que estaba en la calle del Consejo de Ciento número 403, donde estuvo dos años con un sueldo de 60 ptas. mensuales.

 

Ramón Sabatés es un hombre muy vital, su vida ha sido muy intensa, ha viajado por muchos rincones del mundo, siempre acompañado de "Queta"  su mujer. Y a pesar de los duros golpes que ha tenido que superar, como la muerte prematura de su hija María Ángeles, ha sabido mantener una actitud positiva frente a la vida, que ha transmitido sin duda alguna a su obra que desprende un optimismo sin límites que hace que él que se la mire se sienta trasladado a un mundo ideal y fascinante, donde no hay problemas ni envidias y todo está envuelto de un espíritu entusiasta y lleno de alegría (solo hay que ver las caras sonrientes de los niños, las niñas, los animalitos y hasta las del Sol y la Luna de sus dibujos).

 

Su dedicación al mundo del dibujo empezó muy temprano, es sin duda uno de los dibujantes más precoces, con 13 años (1928) ya publicaba chistes en la revista "Cholito". Sobre ello Sabatés nos recuerda: "...mis compañeros del colegio me preguntaban: "¿a ver  que has hecho este jueves?" i  también recuerda que "... cuando volvía a casa de cobrar los tres duros de plata que me pagaban mensualmente, estos tintineaban alegres en mi bolsillo...".

 

Uno de los primeros trabajos que recuerda haber publicado, fue una historieta en la revista Radio Barcelona, por encargo del Sr. Miret (que era vecino suyo), el cual juntamente con Toresky, emitía  un programa radiofónico, de carácter benéfico, en la emisora que daba nombre a la revista. En la historieta  salía un niño llamado  Miliu, protagonista del programa, y le decía  al  lector en forma de ripio: "una pregunta señores: ¿ todos vds. son  suscriptores ? / si no lo son yo les diré como hacerlo: /  ir como si nada a Caspe, 12 entresuelo / allí en  una ventanita  les atenderá una señorita / ...  ... / y  si así no lo hacen, les suplico me perdonen. " . Durante un tiempo siguió con las historietas de Miliu, siempre con guiones del Sr. Miret, y más adelante empezó a publicar chistes en la misma revista.

 

EL TBO

 

Su entrada en la editorial del "TBO" la recuerda así: " ... años después, debía tener entonces 13 o 14 años, pasaba por la calle París y vi el cartel de ediciones TBO, y pensé : "¡que caramba ya estoy aquí! y me decidí a entrar. Me encontré con un señor con unas barbas muy blancas,  sentado  detrás de una ventanilla. Le pregunté :" perdone, ¿ yo podría dibujar para Vds ?. Él me miró y me contestó : Venga, venga, venga, trae algo y lo miraremos.  No tarde más de una semana en presentar un tira con tres o cuatro viñetas, no lo recuerdo de cierto. El señor barbiblanco  le echó una ojeada y me dijo: "Bien, muy bien, ya nos puedes hacer más". Se quedó la historieta y me dio ¡ un duro entero !, yo me dije: " ¡¡Ostras esto parece Jauja !!. Con el paso del tiempo el propio Sr. Buigas, director de la editorial, me iba pasando guiones para que los ilustrase... ".

 

En cuanto a los Inventos del TBO , Sabatés cuenta que en un viaje a un país del norte de Europa, vieron publicados , en una revista local, unas historietas en las que se representaban unos inventos muy extravagantes. La llevaron a la editorial y, de inmediato, el propio Sr. Buigas,  aprovechando unos trozos de papel de estraza que había en el almacén, hizo unos bocetos rápidos y los pasaba a los dibujantes de la revista para que los completasen y dibujasen. Con la muerte del Sr. Buigas, el Sr. Viña, padre, encargo a Sabatés que se encargase él mismo de crear semanalmente un invento nuevo, creándose así la sección fija dentro del TBO. Entre los dos estudiaron varias fisonomías que se habían ido publicando del profesor Franz y escogieron la, por todos conocida, de la "cabeza pelada y con forma de bombilla" que originariamente había sido diseñada por el difunto Sr. Buigas. Desde entonces, de forma casi ininterrumpida,  y durante 40 o 50 años Sabatés ha hecho un invento inverosímil semanalmente "... logrando rocambolescos mecanismos, para fines banales o absurdos."  como escribía mi amigo Juan Navarro en una introducción de un álbum de los inventos del TBO publicado recientemente.

 

Con  el paso del tiempo, fue cogiendo más protagonismo dentro de la revista y su obra se intensificó muchísimo, llegando a publicar historietas de 5 y 6 páginas. Podríamos decir tranquilamente que en las etapas 3ª y 4ª [del nº. 1 (1952)  al 789 (1972)] y [del 2.000 (1972) al 2502 (1983)  último de la colección editada por Buigas, Viña y Estivill] y en prácticamente todos los extras, almanaques y especiales de dichas épocas, nunca falto alguna historieta de Sabatés, además de la ya clásica de los inventos del TBO.

 

Incluso en la última etapa del TBO, publicada por ediciones B a partir de 1988, nos ha seguido deleitando con sus inventos desde el primero al último número, y parece que sus ideas al respecto sean inagotables.


BRUGUERA

 

En la editorial Bruguera, le fue relativamente fácil entrar, ya que cuando contaba 6 años iba a la misma clase que el Sr. Bruguera, que si bien era mayor que Sabatés, por aquellos años los  niños de diferentes edades y cursos solían compartir aula y profesor. Y en cuanto se presentó en la editorial con los dibujos bajo el brazo, el Sr. Brugurera le reconoció inmediatamente y le dijo que podía llevar dibujos que se los publicaría en sus revistas. De este modo Sabatés llegó a editar sus historietas  prácticamente en todas los títulos de Bruguera (Ja Ja, Shirley Temple, Calderilla, Pulgarcito, Tío Vivo, ... )

 

Igualmente para la misma editorial dibujó algunos álbumes de cromos, generalmente basados en cuentos clásicos. (Blanca Nieves y los siete enanitos, Pulgarcito, Caperucita Roja, ...).

Una de las obras clásicas , bastante apreciada por los coleccionistas, fue la colección de 8 cuadernillos bajo el título del Capitán Microbio.

 

También fue en Bruguera, donde empezó a dibujar portadas para cuentos, cuentos completos, cuadernos de dibujo y para pintar, libros-juego (todavía conserva en su casa un libro piano con personajes de Pulgarcito que se vendía con unas partituras cifradas intercambiables, con las que los niños podían tocar diversas melodías).....   en lo que sería el inicio de una de sus etapas más prolíficas y seguramente la mas conocida y apreciada por los niños.

 

Con Bruguera colaboró prácticamente hasta el cierre de la editorial en los años 80, siendo publicados sus últimos trabajos en revistas como Zipi  Zape, y Super Zipi Zape.

 

PUBLICACIONES PARA OTRAS EDITORIALES

 

Corría el año 1946/47, el Sr. Vives, le encomendó la dirección de su revista Pocholo, y seguidamente creó para la misma editorial la revista del Fatty. En ambas colaboró directamente con sus historietas además de dirigirlas.

 

Creo que sería imposible de enumerar la cantidad de cuentos, cuadernos de pintar, libros juegos, etc. que ha llegado a publicar sobre todo para editoriales como Toray y Roma a nivel nacional o las italianas Malipiei i AMZ, llegando a convertirse en un verdadero experto en libros con partes móviles , que él mismo diseñaba. Como curiosidad destacar los cuentos de las Marionetas de Herta Frankel (quien no recuerda a Pepito,  a Gruñón, al Tonto, ...) basados en un programa emitido por  TVE y que fueron editados por la editorial Roma.

 

Ha publicado cientos, mejor dicho, miles de historietas cortas, i largas,  i chistes. Sus trabajos han aparecido en infinidad de tebeos diferentes:   Patufet, Jaimito, Florita, Atalaya, Aventurero, Mickey, Coyote, ... .  También ha publicado en periódicos y revistas nacionales (El Matí, La Vanguardia, Moda y Labores, ...) y extranjeras (Saturday Evening Post, Icí París, L'Illustree, ...).

 

A destacar que su obra se ha publicado , con más o menos difusión, en países tan diversos como: Francia, Suiza, Italia, Estados Unidos, Alemania, Inglaterra, Bélgica, Dinamarca, México, e ¡ incluso en el Japón!. En el año 1935, según reza en la entrada "Sabatés i Massanell, Ramón" de la 1ª edición de la Gran Enciclopedia Catalana, llegó a presentar una exposición conjunta con su padre , Ramón Sabatés i Malla, en París.

 

DIVERSIDAD DE ESTILOS:

 

Si bien la vertiente más conocida de nuestro autor es la caricaturesca, también ha demostrado sus artes en estilos reales , sobre todo al principio de su carrera donde encontramos colecciones de tebeos como : el Intrépido Arizona (temática del oeste), las Tragedias del Mar (aventuras marinas), la Corona de Hierro (de aire histórico), la Ciudad Submarina (ciencia ficción), ....

 

Dentro del estilo realista, encontramos ilustraciones para decenas de portadas de novelas , Podemos citar a modo de ejemplo las colecciones de editorial Bauzá : "La Novela Interesante" y de Maucci:" Las Novelas de la Palma".

 

Es interesante destacar una faceta desconocida de Sabatés, y es que , a nivel particular, también a pintado cuadros al  óleo ,y  acuarelas con un resultado altamente satisfactorio, y a mi modesto modo entender, y  dejando claro que no soy ningún entendido en arte, puedo asegurar que las obras que me ha mostrado no tienen nada que envidiar a muchas de las que se exponen en las galerías de esta ciudad.

 

SERIES DE PERSONAJE FIJO:

 


La obra de Sabatés es muy abundante, y si en general, sus historietas suelen ser independientes y autoconclusivas, podemos resaltar algunos personajes más o menos fijos (algunos ya mencionados en apartados anteriores) como pueden ser: Arizona Jim que aparecen en la colección del Intrépido Arizona, el Capitán Microbio, en la colección de su propio nombre, el Abuelo personaje que a ido apareciendo y evolucionando a lo largo de su trayectoria en varias revistas, Sindulfo Sindekitón en el Pulgarcito, el Profesor Litines en Trampolín, Mary Angeles es así en Florita, Angel Amor terrible conquistador en Tío Vivo, Cándido Blandengue y Chiflado Delcoco  en Zipi Zape .

 

INVENTOS ROCAMBOLESCOS HECHOS REALIDAD:

 

Como curiosidad citaremos a continuación algunos "inventos" que fueron llevados a la práctica:

 

Entre los libro-juego que no se llegaron a publicar, porque su edición salía excesivamente cara, el propio Sabatés nos recuerda dos especialmente:

Uno fue hecho por encargo expreso del Sr. Bruguera y consistía en un libro que tenía una pantalla de cristal en la portada, por  detrás de la cual  se hacía pasar una cinta de papel con la historieta dibujada. Mediante unos engranajes y una cuerda de relojería, la cinta de papel se desplazaba a intervalos, de forma que se podían ir leyendo las páginas a medida que iban pasando por detrás del cristal.

 

También diseñó un prototipo de un cuento de Blancanieves, en el que al abrir la portada aparecía en relieve un castillo con dos tamborileros que iban tocando el tambor y mediante unas gomas los siete enanitos daban vueltas a través de la página abierta en una procesión sin fin.

 

Una de las piezas más conocidas es la famosa "máquina de cortar puros", que fabricó el propio Sabatés en su pequeño taller pieza a pieza, y que ha terminado ocupando un lugar de honor en el museo de juguetes de Figueres (Gerona).

En una exposición de juguetes, también se montó a tamaño natural una aparato para recoger las piezas de ropa que suelen caer al suelo  en las tiendas, de forma que se evitaban lesiones lumbares a las dependientes al no tener que agacharse a por ellas..

 

CUESTIONARIO:

 

Para terminar transcribo un pequeño cuestionario con preguntas cortas, que le hice al señor Sabatés aprovechando mi última charla con él  el pasado mes de Septiembre.

 

Pregunta: ¿un dibujante?

Respuesta: Sin dudar  Opisso, además de ser  un dibujante buenísimo, era muy campechano, un día me contó una anécdota: iba en una excursión en autocar y se tuvo que trasladar a las sillas delanteras porqué en las filas de atrás, que le habían asignado, solo había "gente mayor" y los jóvenes como el iban delante (Opisso debía tener unos sesenta y muchos años en esa época).¡ De Opisso solo ha existido uno!.

P.: ¿Que piensa del tebeo actual?

R.: Le veo demasiada violencia, muy erotizado y demasiado excitante para los pequeños, no tiene nada que ver con lo que hacíamos antes.

P.: ¿Cómo aprendió a dibujar?: El dibujo se lleva dentro, sin embargo a mí me ayudo mucho el Sr. Josa , discípulo del pintor Sorolla,  que me enseñó algunas técnicas. También mi padre , que era muy buen dibujante, me enseñó, sobretodo, los secretos del dibujo lineal, que además había estudiado en el peritaje. Además tuve la suerte de contar con las enseñanzas de un profesor de perspectiva de la escuela de Artes y Oficios de Barcelona.

P.: ¿Que piensa de los tiempos actuales?

R.: Se vive demasiado de prisa, con mucho nerviosismo, no se tiene tiempo de disfrutar de las cosas bellas de la vida, siempre vamos corriendo.

P.: Un consejo para los que empiezan a dibujar

R.: Dibujar, dibujar y dibujar, mucha perseverancia, , el estilo se consigue a base de observar otros dibujos y adaptarlos a tu tipo de dibujo, un poco de aquí y un poco de allá, vas consiguiendo un estilo propio que no se parece en nada al de los demás.

 

Como punto final una pregunta a la Sra. Enriqueta (esposa del artista) y que tan amablemente me ha atendido en su casa:

P.: ¿Que opina de su marido?

R.: Como marido no lo cambiaria por nada. Como dibujante , me gusta mucho la forma de trabajar de mi esposo, pero a la vez tengo que decir que soy la primera en criticar su obra, siempre de forma positiva, si lo que me enseña no me gusta, y además reconozco que , casi siempre,  me hace caso y si hace falta rectifica.

 

¿ Continuara...?

(C) de los textos: Andreu Rocabert (1996)

(C) de las ilustraciones: Ramón Sabatés (1928/1996)